Γλύκισμα με ξηρά σύκα

Συστατικά

1+1 φλιτζάνι σύκα

280 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

280 γρ. σκούρα ζάχαρη

225 γρ. + λίγο βούτυρο για άλειμμα

3 αβγά

4 κ.σ. κρέμα γάλακτος

100 γρ. αμύγδαλα τριμμένα

4 κ.σ. brandy

3 κ.σ. ζάχαρη

1/2 κ.κ. αλάτι

1 1/2 κ.κ. κανέλα πούδρα

1/2 κ.κ. μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Κόβουμε το κάθε σύκο στα τέσσερα κατά μήκος. Τοποθετούμε τα σύκα σε βαθύ σκεύος, καλύπτουμε με βραστό νερό και αφήνουμε να μαλακώσουν επί μία ώρα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 β. Κελσίου.

Αλείφουμε με βούτυρο μια παραλληλόγραμμη φόρμα αντικολλητική.

Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι, κανέλα, μοσχοκάρυδο.

Χτυπάμε το βούτυρο στο mixer και προσθέτουμε τη σκούρα ζάχαρη ώσπου το μείγμα να αφρατέψει. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και την κρέμα γάλακτος.

Προσθέτουμε το μείγμα αλεύρου. Στραγγίζουμε τα μισά περίπου σύκα και λίγα παραπάνω τα προσθέτουμε στη ζύμη, αναμειγνύουμε με ξύλινο κουτάλι.

Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και αναμειγνύουμε με το ξύλινο κουτάλι.

Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε επί 1 ώρα και 15´.

Για να βεβαιωθούμε πως ψήθηκε βυθίζουμε στο κέντρο μια οδοντογλυφίδα επί 10'. Πρέπει να βγει στεγνή. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει επί 30' και αναποδογυρίζουμε.

Στο μεταξύ αφαιρούμε τα σύκα που υπολείπονται από το νερό με τρυπητό κουτάλι και κρατάμε στην άκρη. Αδειάζουμε το νερό σε κατσαρολάκι και προσθέτουμε τις 3 κουταλιές σ. ζάχαρη.

Σιγοβράζουμε επί 10´ σε χαμηλή φωτιά ώσπου να δέσει το σιρόπι.

Προσθέτουμε το brandy και τα σύκα. Αφήνουμε να αναμειχθούν επί 30'.

Κάνουμε τρυπίτσες με την οδοντογλυφίδα στο κέικ και περιχύνουμε το σιρόπι. Τοποθετούμε τέλος τα σύκα.

Τρώγοντας το γλύκισμα των σύκων, θα απαγγείλετε το δίστιχο «Α merry Christmas and a happy New Year. Α figgy pudding and a glass of good cheer». Το χρυσαφένιο κέικ φρούτων.