Τάρτα με ξηρά σύκα και γραβιέρα

Ζύμη μπρυζέ: Η ζύμη μπρυζέ είναι ουδέτερη, πιο ελαστική στο άνοιγμα (γιατί περιέχει νερό και δεν έχει ζάχαρη) και πιο τραγανή στη γεύση. Χρησιμοποιείται για γλυκές αλλά και αλμυρές τάρτες.

Συστατικά

για τη ζύμη μπρυζέ

200 γρ. βούτυρο από το ψυγείο

400 γρ. αλεύρι

2 αυγά

50 γρ. νερό

1 πρέζα αλάτι

1 πρέζα ζάχαρη

Συστατικά για τη γέμιση

250 γρ. κρέμα γάλακτος

250 γρ. γραβιέρα Νάξου τριμμένη

110 γρ. ζάχαρη

3 αυγά

250 γρ. ξηρά σύκα ψιλοκομμένα

¼ κουτ. του γλυκού κανέλα

Εκτέλεση για τη ζύμη

Ζυμώνουμε το βούτυρο, το αλεύρι, τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το νερό μέχρι να έχουμε μία ελαστική και λεία ζύμη.

Την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα να ξεκουραστεί.

Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο, σε μία φόρμα τάρτας, διαμέτρου 20-22 εκ., τοποθετούμε στο εσωτερικό της μεμβράνη και τη γεμίζουμε με ρύζι ή φασόλια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για 15 λεπτά.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφαιρούμε τη μεμβράνη με το περιεχόμενο και ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Εκτέλεση για τη γέμιση

Ψιλοκόβουμε τα σύκα μες την προψημένη τάρτα και τρίβουμε από πάνω τη γραβιέρα Νάξου.

Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με τα αυγά, την κανέλα και την κρέμα γάλακτος.

Περιχύνουμε την τάρτα με το μείγμα και ψήνουμε για 30-40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC.

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά Μερίδες: 8 – 10